3.2 RAMEN DEUREN en SIERGLAS voor WOONWAGENBOUW en RESTAURATIE

Bij het bouwen of restaureren van wagens dienen de verhoudingen van de verschillende delen van een wagen zoals onderstel, deuren, ramen dak en gebruikte materialen in ieder geval met elkaar in balans te zijn, of een eenheid te vormen. Van standaard deuren en ramen kan geen gebruik worden gemaakt, behalve als ze uit eerder gesloopte wagens komen. Daarvan heb ik er in de loop van vele jaren een aantal verzameld, soms is het houtwerk nog in goede staat, soms ook heel slecht, soms met glas en vaak ook zonder, soms met houtsnijwerk, vaak  ook zonder. Het houtwerk is meestal met veel tijd en geduld nog wel te restaureren, maar nieuw (laten) (na)maken is ook een goede optie, maar de juiste vaklui vinden is tegenwoordig erg moeilijk.
Nog veel moeilijker dan voor het houtwerk is het voor eventueel te gebruiken sierglas:
Laten slijpen en /of etsen is tegenwoordig in Nederland nagenoeg onmogelijk en peperduur, zandstralen of inslijpen met een stift is veel goedkoper,maar was vroeger niet gebruikelijk, geeft een ander effect  en voldoet daarom  niet voor restauratiedoeleinden, eventueel wel voor een nieuw eigen model. Verder waren er woonwagens in veel verschillende maten en soorten met elk hun eigen soorten sierglas, veelal ook nog met verschillend getoerde randen. Met heel veel geduld en geluk kom je soms nog eens een enkele verdwaalde passende ruit voor een bepaalde woonwagen tegen. Een alternatief is gebruiken van te versnijden geslepen ruiten uit herenhuizen en ook is glas uit bepaalde oude ensuite-deuren soms een oplossing voor de deurruiten. Verder bieden nieuw glas in lood of moderne technieken mogelijkheden.
Met de ruiten, deuren en ornamenten die ik in de loop der jaren verzameld heb kan ik soms nog wel eens iemand vooruit helpen bij de restauratie van oldtimer woonwagens. Bij nieuwbouw van kleinere wagens heb ik soms ook nog wel mogelijkheden voor het voorzien van die wagens van bepaalde sierruiten, afkomstig uit kasten, deuren en andere vorige bestemmingen.
Verder zijn er soms ook mogelijkheden met glas in lood, eventueel tussen thermopane.
INFORMEER IN IEDER GEVAL VROEGTIJDIG ALS U BEPAALDE IDEEËN OF WENSEN HEEFT.

DCIM100MEDIADJI_0027.JPG DCIM100MEDIADJI_0027.JPG
<
>
DCIM100MEDIADJI_0027.JPG